Palvelut

Rokotukset

Yleistä rokotuksista

Rokotuksiin tulevan lemmikin tulisi olla terve ja sillä ei saisi olla matoja, jotta rokotukselle saadaan haluttu vaste. Suosittelemme rokotuksiin tulevan lemmikin madotusta n.1 -2 viikkoa ennen rokotusta.

Rokotusten yhteydessä lemmikille tehdään aina ennen rokottamista terveydentilan tarkistus eli ns. kliininen tutkimus. Yleensä tutkitaan silmät, korvat ja hampaat, tarkistetaan imusolmukkeet ja kunnellaan sydäntä ja keuhkoja.

Koiran rokotukset

Koirat rokotetaan penikkatautia, parvoripulia, tarttuvaa maksatulehdusta ja raivotautia vastaan. Haluttaessa koira voidaan rokottaa myös ns. kennelyskää eli parainfluenssaa vastaan. Penikkatautia. parvoripulia ja maksatulehdusta vastaan käytetään yhdistelmärokotetta, jossa voi olla mukana myös kennelyskärokote. Raivotautirokotus voidaan antaa joko samanaikaisesti 3- tai 4 – rokotteen kanssa tai eri aikaan.

Pennut suositellaan rokotettavan ensimmäisen kerran 12 viikon iässä. Tehosterokote ennetaan 16 viikon iässä. Seuraavan kerran koira rokotetaan vuoden ikäisenä ja sen jälkeen 3 vuoden välein. Kennelyskärokote uusitaan vuosittain, jos se halutaan pitää voimassa.

Kissan rokotukset

Kissat rokotetaan kissaruttoa ja kissanuhaa ( herpes ja caliciviruksia) vastaan. Ulkomailla käyvät kissat rokotetaan myös raivotautia vastaan. Haluttaessa kissa voidaan rokottaa myös klamydiaa vastaan.

Kissanpennut rokotetaan ensimmäisen kerran yleensä 12 viikon ikäisinä. Rokote tehostetaan 4 viikon kuluttua. Seuraava rokotus annetaan 1 v kuluttua ja sen jälkeen rokotukset tehostetaan rokotteesta riippuen 1-3 vuoden välein.


Rokotusten haittavaikutukset

Rokotteiden käyttöön liittyy aina haittavaikutusten mahdollisuus, mutta onneksi vain hyvin pieni osa rokotuksista aiheuttaa reaktioita. Joskus rokotuksen jälkeen saattaa ilmetä lievää lämmön nousua tai pahoinvointia. Jotkut rokotteet voivat aiheuttaa pistokohtaan paikallista kirvelyä tai ärsytysreaktion.

Vakavempia rokotuksiin liittyviä haittavaikutuksia ovat allergiset reaktiot ja anafylaksia. Anafylaktiseen reaktioon täytyy saada nopeasti hoitoa. Kissalla anafylaksia nähdään voimakkaana pään alueen kutinana, hengitysvaikeuksina, oksentamisena ja kuolaamisena. Koiralla on tyypillistä kiihtymys, vatsakipu, oksentaminen ja hengitysvaikeudet. Kummallakin eläinlajilla tila voi lopulta johtaa tajunnan menetykseen. Anafylaktinen reaktio tulee melko nopeasti parista minuutista kolmeen tuntiin rokottamisen jälkeen.