Palvelut

Hammashoidot

Hammashoidot

Hampaiden ja ienten sairauksista huolehtiminen on tärkeä osa lemmikin terveydenhuoltoa. Suun alueen sairaudet ovat melko yleisiä koirilla ja kissoilla. Hampaan pinnalle kertyy päivittäin ns. plakkia, mistä aikaa myöten kehittyy hammaskiveä. Hammaskivi altistaa ientulehdukselle ja jos ientulehdus pääsee etenmään hampaiden kiinnityskudoksiin, aiheuttaa se lopulta hampaiden heilumista ja irtoamisia. Koira ja kissa eivät näytä kroonista suun tai hampaiden kipua. Oireina ientulehduksessa voi olla pahanhajuinen hengitys ja kuolaaminen, pahimmillaan myös vaikeutunut syöminen.

Parhaiten hammaskiven muodostumista voidaan ehkäistä hampaiden säännöllisellä harjauksella. Myös puruluilla ja erityisruuilla voidaan ehkäistä hammaskiven muodostumista.

Hammaskiven poisto eläimille tehdään aina nukutuksessa. Poistoon käytetään ultraäänilaitetta, joka poistaa hammaskiven hampaan pintaa vaurioittamatta. Hammaskiven poiston yhteydessä hampaat aina tarkistetaan. Tarvittaessa voidaan tehdä myös hampaiden röntgenkuvaus. Hammasröntgenin avulla voidaan parhaiten arvioida hampaiden poiston tarvetta, koska vain siinä näkyy muutokset leukaluussa ja hampaiden juurten alueella.

Tällä hetkellä emme tee koko suun röntgenkuvauksia, mutta pystymme arvioimaan yksittäisten hampaiden poiston tarvetta, ottamalla hammasröntgenkuvan.

Koirilla ja kissoilla on paljon hammassairauksia joiden hoitona on hampaan poisto. Etenkin pienten koirien yleisin vaiva on parodontiitti, missä tulehdus etenee hampaan kiinnittyskudokseen ja ympäröivään leukaluuhun. Hampaiden juurten ympärille voi muodostua kivuliaita juuripaiseita. Traumojen seurauksena hampaisiin voi tulla murtumia. Lisäksi etenkin koiranpennuilla saattaa maitokulmahampaat jäädä irtoamatta. Koirille esiintyy myös paljon ns. puuttuvia hampaita. Aina hammas ei olekaan täysin puuttuva vaan saattaa olla leukaluussa. Aikaa myöten tällainen puhkeamaton hammas saattaa tehdä ympärilleen kystan, mikä laajetessaan haurastuttaa leukaluuta. Kissoilla esiintyy hampaansyöpymätautia FORL. Hampaan syöpymä voi esiintyä hampaan näkyvässä osassa tai olla piilossa ikenen alla. Hampaan syöpymä on erittäin kivulias ja vaatii aina hampaan poiston.

Hampaiden poistot tapahtuvat joko kirurgisesti tai ei kirurgisesti. Jos poisto tapahtuu kirurgisesti, poistetaan myös hammasta ympäröivää luuta näin varmistetaan juurten täydellinen poisto. Isot hampaat täytyy lisäksi halkaista.

Tällä hetkellä meillä ei tehdä ns. vaikeita poistoja, esim. isojen lohjenneiden hampaiden poistoja.