Hoito-ohjeita

Myrkytyksistä

Myrkytyksistä

Yleisimpiä myrkytysten aiheuttajia lemmikeillä ovat huonekasvit, ihmislääkkeet, rotan- ja hyönteismyrkyt, suklaa sekä Ksylitoli ja kesäaikaan kyynpuremat.

Suurimmassa osassa myrkytyksiä turvallinen ensiapu on lääkehiilen syöttäminen. Lääkehiili estää myrkkyjen imeytymistä. Suositeltava annos 1g/kg. Koska annos on suuri voi se olla helpoin annostella nestemäisenä (Carbomix). Annos voidaan toistaa 3 tunnin välein.

Oksennuttaminen

Jos lemmikin nähdään syövän jotain myrkyllistä, voi ensimmäisenä yrittää oksennuttamista. Oksettamista voi yrittää suolalla, jolloin keskikokoiselle koiralle annetaan suolaa n. 1 tl. Suolasta tehdään vedellä kostuttamalla pieni pallo, joka työnnetään syvälle koiran suuhun, kielen tyveen. Oksetusta suolalla ei saa kokeilla kuin kerran. Myös 3 %:lla vetyperoksidilla voi kokeilla, annos tällöin koiran koosta riippuen 1-2ml /kg, annoksen voi toistaa n. 10 min kuluttua. Oksennuttamista ei saa yrittää jos lemmikki on syönyt happoa tai emästä! Ei saa antaa kissalle.

Huonekasvit aiheuttavat yleensä vain paikallista ärsytystä ruuansulatuskanavaan. Toki poikkeuksia on, esim. liljakasvit ovat kissan munuaisia vaurioittavia.

Kipulääkkeet

Parasetamoli on kissalle ehdoton myrkky, koiralle myrkytysoireet tulevat jos se saa yli 100 mg/kg. Myös muiden ihmisten kipulääkkeiden käyttö eläimillä saattaa olla vaarallista, näiden antoa ei suositella. Ihmisten kipulääkkeistä ketoriini on turvallisin, sitä voi antaa 1 – 2 mg/kg. Myös lemmikkien omat kipulääkkeet voivat aiheuttaa myrkytyksiä nyt, kun niitä on saatavilla ns. makutabletteina ja etenkin koirat voivat hotkia niitä kerralla paljonkin.

Ksylitoli

Ksylitoli saa koiralla aikaan insuliinin erityksen. Jos koira saa liikaa ksylitolia, kehittyy sille herkästi hypoglykemia, eli elmistön solut eivät saa riittävästi sokeria. Oireina voivat olla heikkous, kohatukset, pahimmillaan kooma. Kotona ensiapuna annetaan koiralle hunajaa tai sokerivettä ikeniin. Tai jos koiralla ei ole heikkousoireita voi ensin kokeilla oksennuttamista, minkä jälkeen annetaan esim. hunajaa. Myrkytykseen voi riittää 1 purkka /10 kg.

Suklaa

Suklaassa myrkyllisiä aineita ovat teobromiini ja kofeiini, näitä on enemmän tummassa suklaassa. Maitosuklaa aiheuttaa hyvin harvoin myrkytystä. Myrkytys aiheuttaa ongelmia sydämeen, keskushermostoon ja ruuansulatuskanavaan. Yli 20mg/kg annokset voivat aiheuttaa oireita.

Kyynpuremat

Kyyn purtua lemmikkiä on suositeltavaa aina viedä lemmikki eläinlääkärin tarkastettavaksi. Kyyn puremasta aiheutuvan myrkytyksen vakavuuteen vaikuttavat myrkyn määrä, puremakohta ja yksilön rektio myrkkyyn. Kaikki puremat eivät välttämättä ole hengenvaarallisia, mutta myrkytysoireita voi olla vaikea havaita ja osa oireista saattaa tulla vasta viiveellä. Kyytablettien annosta ei katsota nykykäsityksen mukaan olevan merkittävää hyötyä. Tärkeämpää on elintoimintojen tukeminen ja voimakkaiden kipulääkkeiden anto. Purtua kohtaa ei saisi käsitellä ja jos purema on esim. raajassa, tulee raajan liikkuminen minimoida myrkyn leviämisen estämiseksi.

Rotanmyrkky

Rotanmyrkky estää veren hyytymistä, aiheuttaen näin verenvuotoja. Oireet ilmenevät usein vasta joidenkin vuorokausien kuluttua myrkyn nielemisestä. Oireet voivat olla vaikeita havaita. Jos on epäily myrkyn syönnistä kannattaa ensiapuna yrittää oksennuttamista. Sen jälkeen annetaan lääkehiiltä useita kertoja. Lemmikki viedään eläinlääkäriin tarkistettavaksi, onko veren hyytyminen häiriintynyt. Hoitona on K-vitamiini pitkinä hoitojaksoina, jopa 3 – 5 viikkoa.