Hoito-ohjeita

Matkustava lemmikki

Matkustava lemmikki

Jos olet ottamassa lemmikkiä matkalle mukaan tai tuomassa lemmikkiä ulkomailta, kannattaa tutustua Ruokaviraston ohjeisiin tuontia koskien. EU:n alueella liikkuttaessa lemmikki tarvitsee passin, mikä täytetään eläinlääkäriasemalla. Lemmikillä täytyy olla toimiva mikrosiru. Lisäksi vaaditaan voimassa oleva rabiesrokotus.

Yli 3 kk:n ikäisiltä koirilla vaaditaan ekkinokokkilääkitys, mikä annetaan Suomen ulkopuolisessa maassa 1-5 vrk:tta ennen maahan tuloa. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää ns. 28 vrk:n sääntöä. Tällöin koira lääkitään Suomessa eläinlääkärissä kaksi kertaa ennen matkan aloittamista minimissään 1 vuorokauden (24 tuntia) ja maksimissaan 28 vuorokauden välein toisistaan. Kun koira on saanut molemmat lääkkeet saa se toisesta lääkkeestä lähtien matkustaa vapaasti kaikissa EU-maissa, Norjassa, Sveitsissä ja Islannissa yhteensä 28 vuorokauden ajan. Kun koira on takaisin Suomessa, lääkitään se vielä kerran. Ekinokokkilääkitystä ei vaadita, kun koira tulee suoraan Suomeen Norjasta, UK:sta, Irlannista tai Maltalta. Ekinokokki on ihmiselle vakavan joskus jopa kuolemaan johtavan sairauden aiheuttava loinen. Tämän takia on tärkeää että lemmikkimme eivät toisi sitä Suomeen. Muistathan huolehtia madotuksen.

Lisäksi kannattaa huomioida ulkomailla esiintyvät vaaralliset taudit, joista osa on jopa ihmiseen tarttuvia eli zoonoottisia. Lämpimissä maissa punkit voivat kantaa useita eri tauteja, tämän takia hyvä punkkikarkoite on tarpeen. Keski- ja Etelä- Euroopassa esiintyät hyttyset ja hietasääsket voivat levittää sydänmatoa ja Leishmaniaa. On olemassa tehokkaita ulkoloislääkkeitä jotka suojaavat koiraa pistoilta. Sydänmatotartuntaa voidaan ehkäistä myös siihen tarkoitetulla lääkkeellä.